Montserrat

Har gledet meg til å besøke Montserrat. Har så langt bare vært ett lite døgn på øya, men kan umiddelbart si at dette var heftig! Virkelig et sted utenom det vanlige, virkelig et sted å besøke!

Memento for anker i Litle Bay

Memento for anker i Little Bay

Kom hit fredag ved 16-tiden, og la meg for anker i Little Bay. Dette er øyas eneste havn etter at vulkanen la den gamle hovedstaden i, eller rettere, under grus. Havnen i Litle Bay har en liten RO-RO kai, men mangler kapasitet til å ta inn skip av noe størrelse. Det gjør det ikke bedre at området utenfor kaien er ankringsområde for både lokale fiskere, og omreisende fanter som meg selv. I natt var det 4 fremmede båter her, 2 norske, en tysk og en amerikansk. I løpet av dagen har tyskeren og amerikaneren blitt erstattet av enda en norsk Bavaria og en katamaran som ikke fører flagg (trolig utleiebåt fra en av de franske øyene).

Vi var der !

Vi var der !

I dag har jeg vært på tur rundt øya sammen med 2 karer i den ande norske  båten som var her i natt. Vi fikk en utrolig flott omvisning av Joe Phillip og hans “Avalon’s tour”. (Omtalt, og anbefalt i Chris Doyle’s “Cruicing Guide”). Noe av det som gjør Avalon’s tour så bra, er at han har samlet en mengde bilder fra tidn før vulkanen. Når vi nå kjører rundt på viser han oss både hvordan det var her via bilder på iPad’en, og vi kan med selvsyn se hvordan det er her nå. Mange steder umulig å tro at det er samme sted som på bildet, men et hustak eller en fjellformasjon viser at vi står på samme sted som bildet viser.

Det ryker fortsatt

Det ryker fortsatt

Montserrat er selvfølgelig kjent for vulkanen som i tiden mellom 1995 og 2010 la store deler av øya under aske og grus. Størst vulkansk aktivitet var det høsten 1997, med 76 kraftige eksplosjoner som sendte aske rund 40.000 fot opp i atmosfæren. Vulkanen på Montserrat sende ikke ut lavastrømmer slik man bl.a kan se på Hawaii. Lavaen her har så høy viskositet at den ikke renner. Følgelig bygges det opp nytt fjell på utrolig kort tid. I tillegg dannes det mye aske, grus og småstein som føres nedover med regnvann. Vulkanen her har også produsert mange pyroclastiske “flomer”, der grus og aske som holder opp til 600 graders varme “flommer” nedover fjellsidene omtrent som et snøskred. Et snøskred kan man overleve, en pyrocastisk “flom” steker alt, og etterlater overhode ikke noe liv.  

Porten inn til AIS Studio

Porten inn til AIS Studio

Nesten like kjent er øya for sitt “AIR Studio”, ett av verdens mest moderne musikksturioer i sin tid. Studioet ble etablert i 1979 av tidligere produsent for The Beatles, Sir George Martin. Studioet var utstyrt med det aller beste utstyret som var tilgjengelig på den tiden, og ble flittig benyttet av musikere som Paul McCartney, Elton John, Stevie Wonder, Eric Clapton og Sting / The Police.
Studoet ble rasert av orkanen Hugo i 1989, og ble aldri bygd opp igjen. Det var ganske spesielt å stå inne i det gamle studioet mens vi hørte en av de mest kjente Police-innspillingene nettopp fra dette rommet.   http://www.youtube.com/watch?v=aENX1Sf3fgQ&ob=av2e
 
Området rundt Little Bay er under utbygging, og skal etterhvert huse alle offentlige instanser. De er

Mye musikk har blitt til i dette rommet. Noe finnes finnes også ombord i Memento (Sting)

Mye musikk har blitt til i dette rommet. Noe finnes finnes også ombord i Memento (Sting)

her forsåvidt allerede, men i svært midlertidige lokaler. Det er vel å ta hardt i og si at Litle bay “er” øyas hovedstad, om om få år til skal den bli det. En av de første bygningene er er kulturhuset, ikke bygget med offentlige midler, men med penger fra en konsert som alle de gamle AIR studio-musikerne hadde i London.
 
Montserrat hadde rundt 11000 innbyggere før 1995, nå er det under 5000 her. Innbyggertalet er altså mer enn halvert, men det vises på en helt annen måte enn i fraflyttingsområder jeg kjenner fra Norge. Her ligger de aller fleste tomme husene

Skogen tar over

Skogen tar over

i et område av øya som er avsperret pga vulkanen. I noen områder gror det noe helt utrolig, så der det for 15-20 år siden var en livlig landsby, er det nå tett skog som skjuler byggene som for ganske kort tid siden huset folk. 

Vi ble tatt med langt inne i forbuds-sonen. Fikk vandre rundt i et tiligere hotell, der gulvet nå er dekket med rundt 30 cm vulkansk aske. Selve byen Plymouth ble først dekke av aske, senere har regnvann ført grus ned fra fjellet og ut over byen. Noen steder kan man se et og annet hustak som så vidt stikker over grushaugen. Andre hus er fullstendig dekket.

Kun 3. etasje vises, resten av huset og golfbanen er dekket med hrus

Kun 3. etasje vises, resten av huset og golfbanen er dekket med hrus

Litt nord for byen lå det en flott golfbane. Den er fullstendig dekket av flere meter tykkt lag med grus. Bildet til venstre er tatt på golfbanen, og viser alt som står igjen av en 3 etasjers bygning. Også her er det elvevann som har ført grus og jørme med seg, og dekket store arealer.

I Irland feirer de St. Patric’s day – en dag!. Her feirer de en hel uke. Det starter denne helgen, og varer helt til 17. mars. Om jeg får med meg hele feiringen få tiden vise. I kveld må jeg holde meg i båten, for det er så mye svell at det er forbundet med stor fare å “anløpe” havnen med jolle, dvs størst risk er det vel å komme seg tilbake i jolla etter endt bar-besøk.

Kan takke sjåfør og guide Joe Phillip for linker. Inntrykkene og bildene er imidlertid mine.

Her følger link til konserten som ble holdt i London..

Live charity Montserrat 15-09-1997 Full Concert – Part 1 – 10
http://www.youtube.com/watch?v=g8sGNw6MC2c
http://www.youtube.com/watch?v=RMGqDy4q3qw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=UBbwPZdVHyk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=1ZFFBdOhE2E&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=omGYrL0qyJA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=dUJHlXQWyrQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=LMPuoJY5i2U&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=E_8aTUBCeo4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=yVVKTzfiDCc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=uacAC4k1XiE&feature=related

 

 

 

 
 

 

 

1 Comments.

 1. Hei Stein.
  Du skriver så mye bra
  å lese på bloggen.
  Det er gøy å lesse det du
  skriver. 😛 😛 😛

  Hilsen Tormod.