Stingray City

Nærkontakt

Nærkontakt

 

Vasser blandt stingrays

Vasser blandt stingrays

I løpet av de siste 5-6 årene har jeg vært med på å fiske et tyvetalls stingray utenfor Gran Canaria. 1. mars fikk jeg en helt ny opplevelse med de samme skapningene – Vi vasset og svømte i lag med dem, og håndforet dem med små blekksprut.

Det er store dyr, og ved enkelte anledninger ble de ganske så nærgående. Flere av oss ble regelrett dyttet ut av balanse. Det var ikke bare stingray’ene som satt pris på maten. Det kom et ganske stort antall småfisk for å ta del i måltidet.

Eirik og Stein "kappsvømmer" med en Baracuda

Eirik og Stein “kappsvømmer” med en Baracuda

Litt i bakgrunnen, en stor baracuda. Vil anslå lengden til en drøy meter..  Kom ganske nær den, men kom vi nærmere enn 3-4 meter, så trakk den seg unna.

Området vi var på kalles “Stingray City”. Det ligger like bak et rev på nordøst-kysten av Antigua. Der er dt lagt ut noen bøyer som markerer området de besøkende 2-bente kan befinne seg innenfor. Rokkene svømmer fritt ut og inn av området, men kjenner nok lyden av båtene som frakter folk og ikke minst mat ut til dem. Det tok ikke mange minuttene etter at vi lå

Stingray

Stingray

flyr forbi

Like før foringstid - det strømmer på

Like før foringstid – det strømmer på

fortøyd ved flytebryggen der ute, før det krydde av rokker rundt oss. Det var bare å iføre seg dykkermaske og komme seg uti til en meget spesiell opplevelse.

Dagene i English Harbour har gått med til å gjøre mye av det vi virkelig har blitt eksperter på. Vi rusler rundt og opplever stort og smått, men ellers gjør vi masse av absolutt ingen ting. Dvs det er alltid en anledning for en kald øl!

Memento er en av de små prikkene midt i bildet

Memento er en av de små prikkene midt i bildet

I kveld (lørdag) venter blues og jazz på “Sherley Heights”. Stedet er en gammel opservasjonspost som engelskmennene satt opp på 1700-tallet. Hva bygningene ble brukt til den gang har jeg ikke fått greie på så langt, men det er slett ikke umulig at admiral Nelson har stått å tisset på nøyaktig samme plass i det som nå benyttes som toilett.

På dagtid er stedet et yndet utsiktspunkt for turster. På kveldstid er det levende musikk og grillmat som gjelder. Torsdag var jeg først oppe til fots sammen med Marius fra “Sy no 24”, og om kvelden var jeg der oppe sammen med folket på “All-Linn”. I kveld er i tillegg sveitsiske “Sterre” ventet.

De fleste dagbesøkende der oppe på kommer nok med buss fra et cruice-skip, mens noen tar beina fatt fra havna nede i English Harbour. Det er ikke mer enn en drøy kilomete opp, men 150 meter høydeforskjell i 30 graders varme og stekende sol medfører et stort væsketap. Det smakte utmerket med en “duggfrisk en” på toppen, om mulig enda bedre når vi var tilbake i havna. 

stor, større, enda større (men ikke størst)

stor, større, enda større (men ikke størst)

I løpet av tiden her i Karibien har jeg fra tid til annen lagt merke til at mange av de store båtene har en rød lanterne i masta. Har diskutert med mange, også folk med bedre maritim bakgrunn enn meg selv, men ingen har hørt om regler som tilsier rød “ankerlanterne”. Nå er mysteriet løst: Det er slett ingen ankerlanterne, men markering for fly. Det sies at det er båter med mastehøyde over 100 fot (30 meter) som fører rød “fly-markering”. En kveld kunne jeg telle 30 slike master fra min egen båt (som forøvrig går greit under broer med 19 meters seilingshøyde). Båter i 30-40 fots klassen ruver ikke i dette landskapet.

Solnedgang ved "The Kingdom of Reonda"

Solnedgang ved “The Kingdom of Reonda”

Fra den plassen jeg nå har ytterst i English Harbour, har jeg utsikt rett over til Montserrat. Fredag kveld hadde vulkanen der borte et lite aske-utbrudd. Spenningen var stor om dette vile utvikle seg til noe mer i løpet av natten, men nå ser det svært så rolig ut der borte. Det kommer bare litt damp opp fra stedet der det i går kom aske.

Like nord for Montserrat ligger lille Redonda. Historien vil ha det til at en eksentrisk herremann plantet flagget sitt og utnevnte stedet som “the Kingdom of Redonda”. Historien om “kongedømmet” kan leses her: http://thekingdomofredonda.com/history.htm Det er en fornøyelig historie!

7 Comments.

 1. Du beskriver nok en gang fantastisk Stein. Jeg har 30 års erfaring i faget og nok en gang mener jeg du har valgt feil yrke! Men, gi oss også et bilde av en soloppgang 😛

 2. Flotte bilder,ja ! Også hos All-Linn . Dersom All Linn skal proviantere hos sydgående bidrag til SNMG1 i år også må de være i kanalen rundt midten av mai…..Antar at du skal seile fra Southampton, vet du når du ankommer? Tiramisu håper å være i området rundt 17.mai ( ikke for å handle hos SNMG1 ) Ellers burde du kanskje snart møte Maggie fra Farsund som har ankommet Caribien fra Sør Afrika, et par fra Farsund (http://www.symaggie.no/ ) Tiramisu står ferdig stoffet på land men hele fjorden er dekket av tykk is så dine klager på temperaturen får ingen medfølelse…….

 3. Hei Stein!
  Jeg nyter hvert innlegg på bloggen!!!!! Takk!
  Her i Horten går livet sin sjeve gang, og til tirsdag er det årsmøte i HSF. Jeg har foreslått deg som ny nestformmann i styret. Høres ikke det ut som et fryktelig fristende tilbud?? Sirkel sluttet, eller hva det nå måtte hete. Tror du trenger noe praktisk seilermessig å henge fingrene i når du kommer tilbake. Velkommen foresten!!

 4. Kult kult kult!!!!!

 5. Hei igjen! Sorry Stein – Eller gratulerer?
  Valgkomiteen har tydeligvis tenkt at Helge kan “vikariere” til du kommer hjem. Den nye formannen er kjempefornøyd med at den nye nestformanen ikke seiler helt rundt………….