Karnevall, sightseeing og grillfest på P.A.Y.S

DominicaEtter noen dager med båtvedlikehold i Le Marin syd på Martinique, gikk turen nok en gang nordover mont Dominica. Hadde en plan om å gå i land i St. Pierre på Martinique før jeg la ut på siste etappe mot nytt land, men så var det dette været… Det bøttet ned, ikke bare de vanlige 4-5 minuttene, men i timesvis. Det bled medbragte svinekotteletter til middag i steden for en test av det lokale fransk-karibiske kjøkken. Kulinarisk “greit nok”, men kulturhistorisk en tragedie. Nå har jeg vært 3 netter til ankers utenfor den gamle hovedstaden på Martinique, og enda ikke satt mine bein i land der…

Elvebading i jungelenDagen etter var det fortsatt regntunge skyer ned over fjellsidene på Mt Pelee. Såpass regntungt at det ikke en gang fristet med et morgenbad før avgang, her var det bare å komme seg av gårde. Som vanlig var det nesten vindstille langs land. Hadde en følelse av at det ventet mere vind i sundet mellom øyene, så jeg beholdt et rev i storseilet, og rullet bare ut 2/3 av genoa’n. Jeg har fått litt erfaring i løpet av disse månedene i Karibien, det pleier å blåse friskt mellom øyene. Erfaringen tilsa at det ventet minst liten kuling der ute,,, og det stemte… Det stemte såpass at jeg burde ha tatt 2 Partyhouserev i storseilet…. Kuling og slør (vind fra siden) betyr god fart. Holdt 6,6 knop i snitt fra St. Pierre til Roseau. Det er respektabelt når det er en liten time “nesten vindstille” i le av øyene på begge sider av sundet.

Innsjekk hos tollmyndighetene i Dominica inneholder alltid en liten overaskelse. Sist jeg kom, en mandag, kostet det 5 EC$ (ca 10 kr). Denne gangen var det lørdag, og helt ordinær åpningstid hos tollerne, men det var “helgepris”. Denne gangen måtte jeg ut med Sveitsike seilere - på Sterre60 EC$. Riktig nok inkludert “coastal clearance”, papiret som gir meg lov til å følge kysten de 3-4 timene det tar opp til Prince Rperts bay ved Portsmouth. Vet ikke hva de tror om oss båtfolk, men vi har ikke anledning til å bevege oss langs øya uten dette dokumentet, og tillatelsen gjelder kun i 24 timer, så det er ikke mulig å anløpe andre steder enn Roseau og Portsmouth der det er tollere som kan utstede ny “permit”.

Søndag kveld var det på nytt grillparty i Portsmouth. Fullt hus med seilere, men unormalt få lokale. Årsaken var at årets karneval startet kl 0400 natt til mandag. Jeg var sammen med Eirik og Linn fra Bergens-båten “All-Linn”, Maurice og Carmen fra Sveitsiske “Sterre”, og etterhvert gutta fra “Sy no 24” fra Trondheim. (Navnet er en hyllest til Gunnar “Kjakan” Sønsterby / “no 24” som døde kort før gutta la ut på tur.) Søndags BBQ i Portsmouth er et ganske spesielt Kjendiser og lokale helterarrangement. Det samler de fleste seilerne som ligger til ankers eller i bøyer ute i  bukta, samt alle som jobber som “bøyegutter”, taxibåter, turistguider, eller sikkerhetsvakter i samme område. Overskuddet er med på å finansiere sikkerhetsopplegget som er etablert. I henhold til “alle” seilingsguider, må man ikke forlate båten uten tilsyn her. Det var før! Etter at de fikk på plass sikkerhetsopplegget, så er det helt trygt å forlate båt og jolle døgnet rundt. Fortsatt forsvinner det nok en og annen jolle, spesielt natten etter Lydorgiegrillfesten, men det har nok mer med redusert knutekunnskap hos beduggede seilere å gjøre, enn all verdens tjuvpakk.

Som nevnt starter Karnevalet kl 0400 mandag morgen (40 dager før påske), og det foregår mer eller mindre uten stopp til tirsdag kl 22. Mandag og tirsdag er helligdager, og følgelig fridager. Onsdag skal være ordinær arbeidsdag, men det er nok en god del som stiller ganske redusert på jobb (om de i det hele tatt kommer…). Karneval på Dominica er i liten grad preget av flotte kostymer. Her er det En utkleddmusikkvolumet som betyr noe! De stabler så mange høytalere opp på en lastebil, at det må gå folk rundt med lange stenger for å løfte kryssende kabler opp slik at høytalerne kommer under. Mange store høytalere betyr høy lyd, meget høy lyd! Først og fremst lyd som kommer fra høytalerne, men også iblandet støy fra 3-4 bensinaggregater som durer for full guffe for å produsere nok strøm til anlegget. Tror selv norske “russebusser” kommer til kort i forhold til dette her.

Tirsdag var det tid for ny buss-sightseeing. Denne gangen var det den nordlige del av øya som sto for tur. Fikk med oss en kald “kokende” vulkan. Det boblet friskt i vannet som kom opp av bakken, men her var det altså kaldt vann som “kokte”. Lukten avslørte at det er mer enn nok svovel i grunnen. Hvilke andre gasser vet jeg ikke. Passerte enda en “kjendisplass” fra “Pirates Drømmesynof the Caribbean”, og fikk oss et bad i en foss langt inne i jungelen. Med forrige elvebad i friskt minne, holdt jeg meg unna de sterkeste strømmene. Dagen ble avsluttet ved et område med rød vulkansk sandstein som “fløt” ut i havet. Guiden / sjåføren vår var meget kunnskapsrik når det gjaldt plantelivet rundt oss. Var desverre ikke like kunnskapsrik i forhold til geologi og vulkaner. Han var sikker på at vulkanen var meget gammel, sikkert fra før den nærliggende landsbyen ble etablert. Jeg tror vi kan legge på noen hundre tusen år….

Lokal hissigproppFredag gikk turen videre mot nytt fransk territorium. Denne gangen er det øygruppen Guadeloupe som skal besøkes. Stoppet på les Saintes i helgen, og kom fram til den største byen på Guadeloupe – Pointe-a-Pitre mandag, …men det blir neste historie

2 Comments.

  1. Godt å få livstegn fra deg 😎 Fikk også “se” deg via en annen blogg, fra noen du nok kjenner:-)
    http://all-linn.blogspot.no/2013/02/tilbake-til-frankrike.html Fortsatt god tur videre, har du bestemt deg for videre ferd?

  2. Nok et innholdsrikt reisebrev fra deg Stein 🙂