Om språk, eller skal vi si mangel på språk

Har lenge lurt på hvordan franskmenn snakker uten ‘tegnspråk’. Folk her i Martinique snakker minst like mye med hendene som deres landsmenn på andre siden av havet. Det har ingen ting å si om de er hvite eller mørke i huden. Etter dagens hendelser skal jeg aldri spøke med armløse, dvs stumme, franskmenn. Hadde det ikke vært for kropsspråket kunne jeg aldri ha kommunisert med en fransktalende person!

Dagen startet med at jeg skulle sjekke inn hos tollmyndighetene. I henhold til Jimmy Cornell sin World cruising handbook (3. utgave, 2001) skulle toll- og imigrasjonskontoret ligge ved fergekontoret. Men der var det ingen ting som lignet på et offentlig kontor! Spurte en taxisjåfør (som ikke kunne engelsk), han så på passet mitt, forsto jeg ville ha stempel i det, og sendte meg en vei, spurte en sikkerhetsvakt på et offentlig kontor, og han kunne engelsk, og han sendte meg en helt annen retning. Var til og med inne på det lokale ‘justiskontoret’ (tror de ga folk arbeidstillatelse). Det var først damen på loskontoret som var like flink i engelsk som jeg er i fransk(dvs kan noen få ord) som fikk sendt meg til rett sted. Innsjekk skal ikke gjøres hos toll og imigrasjon lenger, det skal gjøres på en PC som står i en krok i en båtutstyrsbutikk! hvem i all verden kunne gjette det ??!!

….og da fikk jeg jo brukt litt penger på utstyr til båten med det samme….

De manglet imidlertid ‘dødmannssnor’ til jollemotoren min. Jeg mistet en for et par uker siden, og bruker nå min eneste reserve, og har lett etter ny. Jeg fikk anvisning for hvordan jeg kunne ta jolla rundt havna til en annen båtutstyrsforetning, og la i vei… Kjørte feil, og kom alt for langt. Så langt at jollemotoren gikk tom for bensin! Amatør!!

Fikk rodd inn til en småbåthavn, og seilforening! Ingen bensinpumpe å se, men det var folk i noen båter, og de må jo ha bensin til følgebåtene! Det gjaldt bare å finne noen å spør…

De første jeg spurte jobbet i restauranten. Jeg tror de forsto problemet, men løsningen var ikke helt som forventet. Jeg fikk først en iskald rompunsj, og så en tallerken suppe. Begge deler smakte fortreffelig, men jeg var fortsatt uten bensin… Det var bare å traske videre… 

Fant et kontor bak en av brakkene til seilforeningen. Damen der kunne akkurat passe engelsk, og etter litt frem og tilbake fikk jeg med meg en av seilforeningens bensinkanner. Fylte på en knapp liter på motoren, og gikk tilbake med kanna. Ikke snakk om at hun skulle ha noen betaling, men en god klem fikk hun i alle fall. Blandingen av litt fransk, litt engelsk, og en masse kropsspråk hadde funket igjen.

Forøvrig et pussig sammentreff at det var sekretærene på loskontoret, og i seilforeningen, som hjalp meg. Jeg har jo perm fra kystverket som er ansvarlig for lostjenesten hjemme, og har noen år i styret i Horten seilforening..

Jeg fant aldri frem til den andre båtutstyrsbutikken. Tok korteste veien tilbake til Memento før jeg gikk tom enda en gang, men nå vet jeg i det minste hvor butikken ligger. Det er like på innsiden av cruisehavna! ….og der ligger sørsterskipet til den italienske cruisebåten som fortsatt ligger i fjæresteinene hjemme i Italia ett år etter grunnstøtingen. Den her så ut til å ha fulgt losens henvisninger!
Nå må jeg inn til land for å finne en restaurant med mat, og internettforbindelse. Om denne artikkelen kan leses på bloggen, så har jeg lykkes med det også. Må sikkert ty til litt kropsspråk før det er i boks.

…og så var det dette med pengenes verdi, har nettopp vent meg til EC$ ( east caribbean dollar) som tilsvarer ca 2 norske kroner, og så er det plutselig velkjente Euro til 7- 8 kroner. Litt rart å bare ta ut 140 ‘penger’ fra minibanken, men det holder absolutt for en kveld!

4 Comments.

  1. Blir mer og mer overbevist om at du har valgt feil yrke Stein …. 😛

  2. En fryd å følge med på dine beskrivelser av dagene dine….. 😀

  3. Jada, og vi følger med vi i Ålesund også 🙂 Jan Otto

  4. Du kan bare dra ut ledningen til nødstoppen på påhengsmotoren, da er den funksjonen utkoblet.