ARC – Starten er utsatt til tirsdag

I løpet av ARC’s 27 årige historie har det kun skjedd en gang tidligere at starten har blitt utsatt. Denne helgen passerer et heftig lavtrykk over Kanariøyene, og setter opp mye vind og tung sjø fra sørvest. Vest av Kanariøyene er det nå rundt 6 meter dønning + “vindsjø”. Som en følge av været, utsettes starten for alle andre enn “racing-klassene” til tirsdag. Dvs starten går som normalt i morgen – for dem som vil starte, alle andre starter tirsdag. Enn så lenge eksisterer det ikke noen oversikt over hvem som stikker i morgen / hvem som venter til tirsdag, men ut fra det inntrykket jeg har fått ved å snakke med folk rundt meg, så venter “alle”. Har bare snakket med mannskap fra en båt der de fortsatt er i tenkebåsen.

Vår værguru Mads i Frivind har bl.a sendt oss følgende: “For alle båter som ønsker en behagelig start på seilasen anbefales det (helt klart) og vente med avreise til tirsdag. Det vil uansett være mulig med avreise også søndag dersom dere ønsker, men da må dere være inneforstått med at det blir ubehagelige forhold frem mot tirsdag.  Avreise tirsdag bør også gi en raskere overfart (pga at avreise søndag gir motvind i starten og mest trolig vindstille tirsdag – onsdag).”

Samtidig som folk er lettet over å slippe 2 døgn med stiv kuling rett i fleisen, er det en mye skuffelse å lese i ansiktene. Her har vi “jobbet som gale” i lang tid frem mot avreise i morgen, og så blir det ikke noe! Ingen tvil om at det ble en real nedtur.

Memento er i utgangspunktet satt opp i klasse F som i utgangspunktet består av 20 båter, hvorav 4 norske. Gruppene er satt opp slik at de omfatter båter med tilnærmet samme “handicap”. Gruppe F består av båter med et handicap mellom 1.010 og 0.980. Gruppen omfatter svært ulike båter. Største båt er over 17 meter, mens de minste er rundt 12. Bavaria 38 er blandt de minste båtene i klassen, men har et handicap på 0.997 som betyr ay vi ligger midt klassen regnet etter handicapet. I og med at noen starter søndag, og andre til tirsdag, så vil alle klasser bli delt med en gruppe for “søndags-start” og en gruppe for “tirsdags-start”.

“Grunnleggeren” av ARC, Jimmy Cornell, har deltatt på noen arrangementer. Han har utgitt flere bøker med tema langturseiling. To av bøkene hans befinner seg allerede i “skipsbiblioteket”; “World cruising handbook” og “World cruising routes”. Ny bok skal foreligge nå, men jeg har ikke fått den enda. Jimmy er også mannen bak en meget god webside for langturseilere www.nooniste.com

4 Comments.

  1. Fornuftig 😎

  2. Enig med Nico at det er fornuftig med å utsette selvom det er skikkelig “down”….og godt å høre at du har sikkerhetsdrill ombord selvom det ikke var noen bombe!!!

    Mastebrekk..jeg har hatt 3 stykker med det har vært med jolle og DET er noe helt annet en med store båter ….gruff og uff.

    Break a leg……..eller noe sånt 😀 😀

    Og kose dere på overfarten, en opplevelse helt klart 😛

  3. Litt blandede følelser at vi ikke kommer avgårde søndag som planlagt. Det er ikke meldt SÅ mye vind, poenget er at den kommer midt imot, så det hadde evt blitt kryss og en del slag de første to dagene (og sikkert en del sjøsyke for vi som ikke har vært utpå på en stund 😕 ).

  4. Håper dere slipper motvind og kryss på resten av turen også! Vi satser øpå at dere får pasat hele veien!!