Skilpadder og flyvefisk

Etter noen dager i havn verket jeg etter å kommet utpå. Hadde ligget i havn siden mandag, og nå var det blitt søndag. Inne i havnen var det nesten vindstille, men utpå blåste det laber bris fra SV. Satte kursen rett ut fra land, en kryss på SB halser, og bare nøt tilværelsen. Her finnes ikke et eneste skjær, så navigasjonen er enkel. Valget står mellom å seile utover eller langs kysten, så lenge man gidder, deretter gjøre vendereis.

Jeg tok en stagvending etter et par timer, og la kurs tilbake mot Puerto Rico. Det tok ikke lange stunden før vinden forsvant, og kun gammel rotesjø regjerte. Hadde sett en del skilpadder på vei utover, så nå som det likevel ikke lå an til fornuftig seiling, kunne jeg jo prøve å få bilder av en skilpadde eller to..

Pakket seila, og fant frem fotoapparatet. Det tok ikke lange stunden før jeg ble obs på 2 stykker. Den ene ganske stor, men aldeles ikke fotogen. Den lille hadde imidlertid problemer med å svømme unna. Den hang fast i en striesekk. Var litt i tvil om den fortsatt var i live, men jeg kunne jo uansett prøve om den lot seg berge. Den ville uansett ikke leve lenge med en stor sekk på slep. Etter litt om og men fikk jeg den ombord, og fikk skåret vekk striesekken. Ingen tvil, denne krabaten var det ingen ting i veien med. Tok ikke mange sekunder etter at den var tilbake i sitt rette element før den var borte i dypet.

Av annet liv på havet, må jeg nevne flyvefiskene. Komplett umulig å få fanget med kamera. De dukker opp fra intet, svever 10-15 sekunder like over havflaten, og søkk vekk er de. Om man er heldig kan man høre en kort “brrrt” i det de pisker vannet med halen under “takeoff”.

I dag, mandag, er det tilbake til ARC-forberedelsene. Har vært et del turer innom den lokale båtutstyrs-foretningen. Fortsatt en del ting som jeg vet mangler, og stadig noe nytt som jeg kommer på. Innen jeg forlater Puerto Rico har nok regningen til Seilas nådd et ubehagelig nivå….

3 Comments.

  1. Knalloppdatering Stein! 😎

  2. Gøy å følge med……bra du ihvertfall hadde husdyr en liten stund! 🙂 eller er det båtdyr eller seildyr….eller sjødyr…vanndyr. Nei jeg vet ikke jeg 🙂

  3. Dette er mat, Stein. Mat!

    Jeg minner om salige Henriette Schønberg Erken skriver i sin kokebok:

    “Skilpadden bør være fet og så frisk som mulig – spillevende. Når den skal slaktes, legges den enten på ryggen på et skrånende bord, eller man henger den i bakbenene. I begge tilfelle slåes en slynge om halsen på den, når den stikker hodet frem. Hodet trekkes ut så langt som mulig og hugges av. Kroppen henges straks op over et kar, så blodet kan renne av; bør henge 2-3 timer. Derefter legge skilpadden på ryggen og bukskallet skjæres av; pass at ikke galleblæren beskadiges, da dette vil ødelegge kjøttet.”