Teide “besteget”

Fredag var det biltur på Tenerife som sto på programmet, og det vil i stor grad si tur i høyfjellet. Spanias høyeste fjell, Teide, strekker seg 3718 meter over havet. Via bilvei av rimelig god standard kommer man godt over 2300 meter opp. Deretter går det en taubane videre oppover. (se pil) De siste par hundre metrene  til topps må tilbakelegges til fots, og før man legger ut på den turen må man ha en spesiell tillatelse. Tillatelse kan man få ved å oppsøke et kontor “som ingen vet hvor er”, eller ved å registrere seg på internett.

Forr alle uten tillatelse, er det nok av utsiktspunkter i området rundt toppen av taubanen. Da vi var der oppe var det ganske disig. Kunne så vidt skimte Gran Canaria i øst, og La Gomera i vest.

Tenerife er, geologisk sett, en ung øy. Oppe i høyfjellet er dette ganske tydelig gjennom de mange for lengst avkjølte lavastrømmene som brer seg ut over landskapet. Etter det vi kunne se av de mange informasjonstavlene, har det ikke vært utbrudd siden sent på 1700-tallet. I mine øyne så flere av lavastrømmene ut til å være noen ganske få år gamle, men ekspertisen vil nok si noe helt annet.

Når man benytter et normalt “turist-bilkart” over Tenerife, er det tilsynelatende en del områder der veien går rett frem….. Det er bare en illusjon! Det er så mange svinger at det er umulig å få plass til en brøkdel av dem på et veikart. I steden tegnes veien som en rett strek… Sjåføren må imidlertid aldri forledes til å tro at det blir slutt på svingene før man kommer ned på motorveien..

Det er tydelig at Tenerife er mer “turistifisert” enn La Palma, og La Gomera. På de to andre øyene kunne vi leie bil til hhv 30 og 28 euro for en dag. Da fikk vi en grei, rimelig ny bil med aircontition… Nå har jeg en utgammel Fiat uten servostyring, og knapt nok vifte til € 42 for en dag, eller € 66 for tre dager…

Lørdag morgen la Bente veien nordover. Hun reiser via Gran Canaria til Gardermoen, der hun vil være i kveldingen. Det betyr at jeg har sagt farvell til mitt tredje, og foreløpig siste mannskap før ARC’en starter om ca 2 måneder. Takk til dere alle tre for følget!

I tiden frem mot start på ARC’en må jeg gå igjennom skuta med argusøyne. Seilasen fra Norge og ned hit har nok tatt på en og annen sammenføyning. Nå må alt gjennomgås, slik at skuta “blir bedre enn ny” før vi forlater Las Palmas i slutten av november. I dag fant jeg f.eks hvorfor drikkevannspumpen går en gang i mellom. Det var en liten lekkasje i en kobling like ved  varmtvannsberederen. Tror dette skal være enkelt å utbedre. Må bare vente til innholdet i tanken har blitt litt kaldere.

Mandag legger jeg turen mot Gran Canaria. Har en del kontakter i Puerto Rico som kan være kjekke å kunne benytte seg av i tiden fremover. Har ikke helt bestemt meg enda, men det er mulig jeg legger opp til en nattseilas over til Puerto Rico. Det er ca 50 nm over. Med de svake vindene som rår for tiden, kan det fort bety 10-12 timers reise. Om jeg starter i kveldingen er det enklere å legge reisen slik at man kommer frem i dagslys.

2 Comments.

  1. Du har et veldig godt skriftspråk, Stein, og det er fantastisk moro å følge dere på turen. Du beskriver stort og smått så levende at det er nesten så man både kjenner varmen og hører plaskene til småhval og annet som rører seg rundt dere. Gleder meg til hvert innlegg!

  2. Enig. Du skriver godt og lett Stein. Artig å følge deg, og du er kanskje i ferd med å bli kjendis, googler du “småhval” kommer S/Y Memento opp på femteplass :-)De siste småhvalene du så ligner for øvrig veldig på grindhval.