På vei mot La Palma

Det er en mørk natt på havet. La Palma skal dukke opp om ikke alt for lenge, men enn så lenge er det mørket som rår. Gjennom store deler av natten har mer enn 50% av himmelen vært dekket er av skyer. Det er ikke så lett å finne kjente holdepuinkter der oppe. Etter litt leting, og venting på at en sky skal flytte seg, dukker det likevel opp noe kjent. Orion trer frem. I blant ser jeg også Kasiopeia med sitt velkjente sikk-sakk mønster. Som vanlig utydelig, men like fullt gjenkjennelig er også Pleiadene. En planet trer også tydelig frem i det samme utsnittet av himmelhvelvingen, det er Jupiter. Ett og annet stjerneskudd raser over hvelvingen. I mitt stille ønsker jeg meg (???). Nå dukker Sirius opp over horisonten i øst. Litt nord for Sirius skal Venus gjøre sin entre, men foreløpig ser jeg ikke noe til den. Kan det være en sky??

Jeg kjøpte meg et stjernekart før avreise. Det hjelper litt, men jeg tyr i første rekke til et elektronisk stjernekart på PC’en – Stellarium. Husker ikke hvordan jeg fant frem til det, men har jeg funnet det, kan sikkert flere andre gjøre det samme.

Gårsdagen ble en fin seildag det aller meste av dagen. Storseil og genoa kom opp straks dagslyset gjorde det forsvarlig å bevege seg på dekk. Utpå dagen byttet vi ut genoan med gennaker. Det ga litt mere fart. Ved 17-tiden løyet det såpass at båtfarten stadig dukket under 4 knop. Rotete sjø medførte i tillegg at både storseil og gennaker slo uhemmet. Vi pakket seila, og måtte på ny ty til diesel-dyret.

Apropos dyr. Det har ikke vært mye liv å se mellom Porto Santo, Madeira og Kanariøyene. På overfarten mellom Porto Santo og Madeira så vi en stor havskilpadde, og noen flyvefisk. Så også to plask etter noe virkelig stort (større enn delfiner), men rakk ikke å få med oss hva det kunne være. I går så vi en liten skilpadde. Det flyr noen fugler rundt oss, men jeg mangler oppslagsverk for å kunne identifisere dem. Enda mer å bruke penger på når vi kommer til land…

Forrige natt gikk vi for motor mot Selvagem for å søke vind. Seila ble satt omlag 55 nm nord for Selvagem, og kursen endret slik at vi styrte mot La Palma. Har holdt mer eller mindre samme kurs etter det. Ved 04-tiden natt til fredag er det ikke mer enn ca 40 nm til Santa Cruz på La Palma.

Fortsatt ingen lys å se fra land. Antar at Teide, det høyeste fjellet på Tenerife (og i Spania) rager over horisonten litt sørøst for oss, men det er også skjult i nattemørket.

kl 0430 ser jeg første tegn på landkjenning. Jeg ser “sveipet” fra ett fyr nord på La Palma. Med litt godvilje kan jeg også se skinnet fra bebyggelsen. Det er fortsatt ca 30 nm til land (ca 5 timer), og enda et stykke ned til Santa Cruz. Med andre ord god tid til å gruble over…hva det nå skal være.

Om natten går vi 4-timers vakter, med bytte kl 22, 02, og 06. Hvem som går hvilke vakter roterer hver natt. Vi har valgt disse klokkeslettene for å dele på den mørkeste delen av døgnet, samtidig som det skal være mulig å få litt søvn både før og etter vakta. Einar og jeg byttet på de samme klokkeslettene både i nordsjøen, og over Biscaya. Legger opp til det samme over Atlanterhavet.

Ved 11-tiden var vi fortøyd i Santa Cruz. Ikke et vindpust, og stekende varmt. Har gått under dekk for å kjøle oss ned, her er det bare 30 grader… Her søker vi butikker med kjøleanlegg…

2 Comments.

  1. Må være rart å seile i bekmørten…ikke se noenting……vel kanskje noen stjerner og stjerneskudd!!!! Hva ønsket du deg Stein? En alkoholfri øl 😛

  2. Jøss, du er jo reneste poeten Stein, men denne grublinga….. ❓