Mellom Madeira og Kanariøyene – en stemningsrapport….

Det har blitt onsdag 12. september, og vi gjør klart for overfarten fra Madeira til Kanariøyene. Det har vært nesten vindstille i en ukes tid, og det er små utsikter for vind den kommende 7-døgns perioden. Kan se ut til at de to første døgnene er noe gunstigere enn de påfølgende døgn. I følge personalet i Funchal marina er været helt unormalt. Vi har temperaturer rundt 30 grader, og en luftfuktighet som suger svette ut av kroppen. Det at det ikke blåser nordøst i august-september er også helt unormalt. For en ukes tid siden gikk det en årlig regatta fra Madeira til Kanariøyene, svært mange brøt seilasen pga manglende vind.

Vi fyller vann og diesel, og legger i vei for motor. Tar kurs mot La Palma. Dit er det omlag 250 nm. Turen kan gjennomføres på 2 døgn, men så var det dette med vinden da… Ved 15-tiden kom det litt vind fra sydøst. Prøvde gennakeren en times tid, men kursen ble for ugunstig. Byttet til genoa og storseil, og fortsatte med en babord kryss mot Palma. Ved 17-tiden stilnet det på ny, slik at vi måtte starte motoren.

Solen takket for seg ved 20-tiden, og etter kort tid er det stjernene som dominerer. I nord kan vi se lyset fra Madeira som en perlerand. Dette holder seg til vi er mer enn 50 nm fre land. Det ble en utrolig flott natt. Stjernehimmelen var slik man bare drømmer om, noe som førte til kink i nakken.

Når jeg sitter å skriver dette, er himmelen igjen i forvandling. Månen, som dukket opp ved 0530-tiden, er en smal liggende sigd. Den følges av planeten Venus. I øst farges høye skyer i rødlige pastellfarger. Det er ikke lenge til solen overtar himmelhvelvingen.

Etter at vinden forsvant i går ettermiddag, har vi holdt en kurs som bringer oss i retning av Selvagem. Vi la kursen slik i håp om å få gunstigere vind resten av reisen mot La Palma. I henhold til de grib-filene jeg har lastet ned, så vil det bli 2-3 sekundmeter vind langs linjen mellom Madeira og La Palma. Noe lenger øst venter det ikke bare 5-6 sekundmeter, men også vind fra en gunstig retning. Nå i grålysningen kan det se ut til at vi har gjort et godt valg. Tenker det blir heising av seil så snart det blir skikkelig dagslys.

1 Comments.

  1. Oi, oi oi — og her sitter vi i sydvest kuling og regn på nordvestlandet, — nyt det!!