12.4 knop på lens

De siste (nesten) 2 dagene har vi vært turister i Porto. Trasket rundt i smale smug, og bratte bakker. Tok deretter en “hopp on, hopp off-buss” gjennom byen. Sett mye fattigdom, men også rikdom, ikke minst generert av religion eller portvin. Store deler av “gamle Porto” kan spores tilbake til 1500 tallet. Mange smug besto av hus som sikkert ble påbegynt for 2-300 år siden. Pussig å stå på et høydedrag og se ned på takene. Her var det ikke mange rette vinkler!

Min nevø Tor-Arne tok oss med på båttur oppover elven, “etterfulgt” (vi måtte ta “etterpå” først) av et besøk på en av portvins-husene. Her fantes kjente merker fra polet hjemme som Ferreira, Croft, Mateus, Sandeman og Offley. Det skulle vise seg at alle merker hadde samme eier… Deretter var det “tradisjonell” mat fra Porto. …vi bestilte så mye lokal mat at kokken kom ut og ville rettlede oss. (det var vist mange turister som lot det tradisjonelle stå igjen). Vi lot også noe gå tilbake til kjøkkenet. Ikke fordi det ikke falt i smak, men ganske enkelt fordi porsjonene var så store. 2 “små” forretter, og 2 “smørbrød” ble for mye for 3 voksne personer. Undres på hva slags magemål det er på disse folka.

Etter 1 1/2 dag i Porto var det tid for å bevege oss litt nedover kysten igjen. Fra start av så det ut til å bli en dag med stort forbruk av diesel. Det varte imidlertid ikke lenge før seila kom opp. Først et par timer for spinakker, deretter noen nye timer med storseil og genoa. Den “vindstille” dagen ble avsluttet med liten kuling fra nord. Like før vi måtte ta inn et rev i storseilet på lens…(!)

Mens vi holdt på å gjøre oss klare for avgang i Porto ble vi opmerksom på “årets minste langturseiler”. Det var en hjemmelaget katamaran bestående av 2 kayakker med en aluminiumsramme som skille mellom de 2 skrogene. Det var en tysker som hadde forlatt hjemlig havn for et års tid siden. ..uten penger, og uten kredittkort. Han hadde fulgt elver og kanaler fra nordtyskland og ned til Svartehavet, deretter ut hele Middelhavet, og nå på vei nordover den portugisiske kysten. 5800 nm siden han la i vei – imponerende. Han konkurerer med fyrmester Kjell Otto som vi møtte i Caledonian Canal om å ha turens mest oppsiktsvekkende farkost. De har begge det til felles at med en slik farkost kommer man i kontakt med folk av alle slag!

Har nå kommet til Aveiro. Ligger på svai utenfor en militærleir.

1 Comments.

  1. He he, Ja jeg sjekket litt på “tracket” ditt (etter sms,en din i morges) og undret meg litt over DEN farta på motor! 😎