Mañana

4 dager i La Coruña er over. Det ble 4 dagers læretid i “Mañana”. Fredag morgen fikk jeg kontakt med et båtverksted på andre siden av havna i La Coruña. Mekaniker skulle komme ombord i løpet av en halv time – det gikk en hel time før mekanikeren (kunne ikke et ord engelsk) og verksmesteren (kunne en del engelsk) dukket opp. De åpnet opp lukene til maskinrommet, diskuterte på “et fremmedspråk”, og verksmesteren sa at de ville komme tilbake i ettermiddag. Det var tid for “siesta”!

Ved 1830-tiden dukket mekanikeren opp igjen. Luftet systemet på nytt, men var ikke helt fornøyd. Det var tid for en prøvetur. “Heldigvis” fusket motoren fortsatt. Han lot meg forstå at jeg skulle kjøre på tomgang, dukket ned i maskinen, gjordet ett eller annet, og ba om full maskin. Dette gjentok seg et par ganger før vi returnerte til verkstedet. Via kontordamen som kunne “en smule” engelsk, og en enkel papirskisse fikk han formidlet hva han hadde funnet ut. Han manglet imidlertid noen deler, så jeg fikkk greie meg med en “by pass kobling” frem til mandag. Ikke noe problem, for jeg skulle uansett ikke på sjøen i løpet av helgen (måtte vaske tøy etter nesten 4 uker siden sist gang).

Mandag morgen var det “på an igjen”. Var ved verkstedet til avtalt tid kl 9. Mekanikeren plukket fra hverandre deler av dieselsystemet, og tok dette med seg for rengjøring. Noe hadde satt seg i stengekrana rett etter tanken. Når dette fremmedlegemet var fjernet var alt i orden. Hadde ett problem til som jeg satt verkstedet på. Jeg måtte ha ny gass — og her nytter det ikke med norske “statoil-beholdere”. Måtte ha ny regulator av en type som i det minste benyttes i Spania og Portugal, samt 2 beholdere med gass. “Noen” dro på byen, men noen ny regulator var ikke å oppdrive. Skulle imidlertid bli bestilt, og være leveringsklart kl 11 dagen etter…. Klokken ble ca 1230 innen gass og regulator var ankommet. Rundt 1 1/2 time senere var gassen montert, og dieseltanken fyllt opp med “fersk diesel”. Vi forlot La Coruña så snart som mulig! Jeg hadde en plan om å få skaffet meg et spansk mobilkort til PC’n / iPad’en… det står fortsatt på “planleggingslisten”. Jeg kunne jo ikke gå noe sted så lenge jeg ventet på at noen skulle komme ombord “om en halvtimes tid”…

I august foregår det en eller annen festival i La Coruña. Det kryr av folk i gatene, spesielt på sen kveldstid. Flere stder i byen er det satt opp store scener. På et sentralt torg midt i byen var “hovedscenen”. Her var det flere pop- / rock-band fredag og lørdag, luftakrobatikk søndag, og klassisk konsert mandag. Det jeg så, var preget av dyktige aktører. I en bakgate like ved var det tett i tett med restauranter. Det var noen som var spesialister på skinke, andre hadde skalldyr på menyen. Jeg levde på stort sett kun på fantastiske skalldyr-retter gjennom hele helgen.

Tirsdag ettermiddag fikk vi 40 nm for seil, stort sett slør, derav et par timer med genakker. Onsdag fortsatte vi med ny slør, lens, og ny slør nedover kysten. Vinden var såpass frisk at vi lot genakkeren være i posen sin. Når status for dagen skulle gjøres opp, viste instrumentene 43 nm utseilt på 6 timer og 30 minutter. Snittfart 6,6 knop, max 11,0 knop. Vinden har stort rundt frisk bris fra land, med max 20,4 m/s (sterk kuling).

3 Comments.

  1. Hallo Stein, flott sak. Er litt spent på hva du betalte for jobben? Bare for å sammenlikne med de prisene de tar hjemme 🙂

  2. Heia – godt dieselen strømmer nå ! Ikke for å krisemaksimere, men det som satt ved krana må vel ha kommet fra tanken ? Kanksje er det mer av det samme i tanken om du ikke også fikk tømt den…… Vi handelet fem 20 liters kanner i Bayona og en billig “engangspumpe”, da er det enkelt å sette en tynn slange på en stang så den når helt ned i bunnen og tømme tanken.
    God tur videre ! Hilsen Tiramisu

    • Akkurat det har jeg tenkt å gjøre med “Arrigos” tank i helgen. Har kjørt den nesten tom så det blir ikke så mange litrene å tømme 🙂