Belfast

Kom til Belfast søndag ettermiddag etter snaue 10 timer i sjøen.

Mandag hadde vi planlagt et besøk på det nyåpnede Titanic-museet. Alle brosjyrer opplyste imidlertid at på mandager er dette museet stengt, i likhet med de fleste i UK. Det ble nok en gang “ny plan”.

Vi hoppet på en turistbuss og fikk oss en omvisning, først til de østlige bydeler med parlamentet og Titanic som naturlige høydepunkt. Del 2 av omvisningen var i hovedsak konsentrert om stridighetene mellom IRA og UVF. Engelske militære styrker var her i 28 år.

Mange bygg på begge sider av grensen er dekorert med bilder av ofre og frontkjempere. Ingen tvil om at byen på mange måter fortsatt er delt, men nå lever de i det minste fredelig sammen.

Tirsdag prøvde vi på nytt å komme på Titanic-museet. Vi var der ved 11-tiden, men kom ikke inn før 1440. Det føste vi oppdaget der, var at museet også er åpent på mandager… Flott med nytrykkede turistbrosjyrer..

Vi benyttet ventetiden til en ny busstur (på samme billett) for en ny tur gjennom konfliktområdene. Fikk vesentlig bedre utbytte av turen i dag.

Det første som slår meg, er at de to bitre fiende bodde i hver sin lille del av (for meg) samme bydel. Bydelen var delt av en mur med porter som ble stengt ved mørkets frembrudd. Nå står fortsatt enkelte porter igjen som minnesmerker over stridihetene, men nå er portene alltid åpne.

Fikk også vårt etterlengtede besøk på Titanic museet. Sammenhengen mellom Belfast og Titanic er at det var her skipet, og dets 2 søsterskip, ble bygget. Utstillingen var følgelig i hovedsak rettet mot byggingen og samfunnet i Belfast rundt år 1900. Mye fokus er selvfølgelig også rettet rundt selve forliset og den etterfølgende sjøforklaringen.

Flott museum, men ikke dimmensjonert for den enorme tilstrømningen de opplever i år – pt rundt 3800 pr dag. Vi var innom ved 11-tiden, men kom ikke inn før 1440.

Hadde en plan om kvelds- og nattseilas mot Isle of Man, men et hissig lavtrykk kommer til å passere i løpet av natten og første del av morgendagen. Blir her over natten før vi setter kursen østover.

Blder fra Belfast kommer “som egen sak”…

Comments are closed.