om været

Været i Skottland er verd en kommentar. Den beste jeg har sett, har kommet fra mine venner i Nostra Vida som var her for ett år siden…. været (og værmeldingen) har ikke endret seg det minste, så jeg tillater meg en rå kopi fra www.nostravida.no, som er nesten hjemme i Horten:

Været i Skottland er så mangt.  Det er vel bare å forvente, men det med at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær, er bare tull. Det finnes dårlig vær i Skottland. Verre enn på Vestlandet hjemme i Norge. Skottene sier at de som ikke faller ned her, sender vi videre til Vestkysten av Norge.Med andre ord: Mer dårlig vær og oftere dårlig vær i Skottland.

Innimellom har vi  sol, men det er bare innimellom. For mellom innimellom er det bare drittvær. Regn, vind og dårlig sikt. Det regner så alt blir vått. Det regner aldri litt. Bare mye. Det regner mye ofte, men innimellom er det sol. Det regner ikke å lenge. Bare nok til at alt blir vått. Når alt er vått må man tørke alt som er vått. Da kommer heldigvis solen og da blir det god tørk. Når alt en tørker nesten er tørt begynner det å regne igjen. Da er man skjelden ombord og kan ta inn det som nesten er tørt og alt som nesten er tørt er plutselig vått igjen. Derfor tar det noen dager å få tørket alt ombord.

Skottene vi har truffet rundt om i marinaer langs vår rute sier det har vært 2 exellent weeks. Can`t remeber the last time we had this good weather for such a long period. Vi lurer på hvordan det kan være dersom det vi har hatt er exellent.     — De sier de samme til oss i Memento, ett år etter —

Skal man seile bør man finne seg en værmelding slik at man vet hva man kan forvente under turen. Det finnes flere slike her i Skottland. Man kan laste dem ned fra nettet, sjekke været i de lokale båthanvene, høre dem på radio eller se dem på TV. Man får dem til og med opplest på VHFèn  4 ganger i døgnet.  Problemet er at man ikke klarer å melde været som er i Skotland. Det må være helt umulig. Så mye vær på en dag. Derfor høres en værmelding på VHF i Skottland CA ut som dette:

All Stations, All stations This is Clyde Coastguard, Clyde Coastguard with the latest galewarnings and weatherforcast, listen to channel 86.

There are no galewarnings issued for the area today.

This is the veatherforcast for the next 24 hours issued at 12 UTC today.

Wind: Force 2 or 3 occationally 5 or 6. Later 3 or 4 occationally 2 and 3 or even 4 in the west

Sea state: Sligth or moderate, occationally smooth, later smooth or moderate.

Weather: rain or sun, later showers or rain occationally showers or sun mostly in the west or north

Visability: Moderate or good occationally poor, later moderate or good or better

..så til dere som kommer etter, kjøp en god gammeldags “Sydvest”… og til dere som var her for ett år siden– “Takk for god rapport; Stig og Torild!”

2 Comments.

  1. Husk at de trenger vannet for å lage whiskey !

  2. …har ikke vært helt drømmevær her heller men ikke så ille som dere har det…sydvest skal bli men venter bedre vær når jeg hopper ombord! Gøy å følge med dere 🙂