Vendepunkt

Skippermøte på Atlantis for dem som skal seile hjem...

Skippermøte på Atlantis for dem som skal seile hjem…

Kan vel ikke si at jeg har nådd reisens “mål”, men jeg har definitivt nådd et vendepunkt. Fredag ankret jeg opp i bukten utenfor Charlotte Amalie på St. Thomas, US Virgin Islands. I umiddelbar nærhet lå Enzo fra Tønsberg / Nord-Reisa og Loupan fra Stockholm. Vi skal alle med samme skip over dammen.

Siden jeg forlot Horten 1. juli for et knapt år siden har jeg tilbakelagt ca 7500 NM. Drøyt 3000 av denne distansen ble tilbakelagt “i ett hopp” fra Las Palmas til St. Lucia. Etter jul har jeg ikke tilbakelagt mer enn 1000 NM. “Konvertert” til 24 timers seiling i døgnet, er ikke det mer enn ca en ukes seiling…

De første båtene er ombord

De første båtene er ombord

Om jeg sammenligner med en normal sesong hjemme, så er det litt over en hel sesong fra 1. mai og ut oktober.

Ser jeg derimot på hva jeg har opplevd, så har disse månedene i Karibien gitt “mange års” inntrykk. Høydepunktene rent umiddelbart er det nok “streetparty” utenfor Rodney Bay, nyttårsfeiringen i slummen i Vieux Fort, “Jungelsafari” og BBQ på Dominica, Stingray City på Antigua, Vulkanen på Montserat, og snorkling på Jomfruøyene.

Båten som skal frakte Memento over dammen

Båten som skal frakte Memento over dammen

 Viktigst er imidlertid alle vennene jeg har fått i løpet av dette knappe året. I løpet av en seilas som dette møter man likesinnede hele tiden. Noen treffer man bare en gang eller to, andre møter man støtt og stadig. Alltid like hyggelig å treffe “gamle kjente”.  På vei nedover Europa ser vi frem mot atlanterhavskryssingen, og månedene med sol og sommer i Karibien. Vel over dammen møtes vi igjen med en felles erfaring. Lite viste jeg om hva Atlanterhavet ville gi oss. Nå vet jeg hvordan vi hadde det over dammen, det var noe helt annet enn det jeg trodde før avreisen.

.Inntrykkenes tid er ikke helt slutt enda. Lørdag avsluttet årets karneval-sesong her på St. Thomas.

 

Karneval i St. Thomas

Karneval i St. Thomas

Om vi hjemme greier å arrangere et karneval som strekker seg over en hel helg, så gir de seg ikke før det har gått en hel måned her på St. Thomas. Hoved-paraden på avslutningsdagen startet en gang midt på dagen, og var ikke over før ved 19-tiden.

Jeg var en tur på by’n ved 3-4 tiden. Da var det deltagere med nummer rundt 45 som passerte. Fortsatt altså 3-4 timer igjen til sistemann. Det hele ble avsluttet med et gedigent fyrverkeri. Vi som lå til ankers hadde den beste utsikten til det.

Karnevallet medfører også noen ulemper.

I forbindelse med fyrverkeriet var det opprettet en stor sikkerhetssone. Alle båter så lå inne i denne sonen måtte flytte, Memento var en av dem. Jeg flyttet imidlertid så idlig at det ikke var noe problem å finne ny ankringsplass. Et annen ulempe med karnevallet er støyen. Det spilles ultrahøy musikk fra alle kanter.  De største høytalerne befinner seg på festplassen like innenfor ankringsområdet. Her m_IMGP0167går det for seg fra tidlig morgen til veldig sen kveld. Skulle man mot formodning ha greid å komme seg et stykke unna disse, så vrimler det av biler og båter som dirrer av lydpresset.

m_IMGP0166Søndag flyttet Enzo og Memento ut til en flott bukt i nærheten av flyplassen. Noe flystøy på dagtid, men flott rent badevann. Det ble vel årets siste utendørsbad i vann med mer enn 25 grader.

m_IMGP0185Det har vært litt frem og tilbake med plass på skipet som skal bringe rundt 30 båter tilbake til europa. Ved første kontakt med “loadmaster Hans” ble det opplyst at det ikke fantes noen reservasjon for Memento. Ikke var det Fyrverkeri2plass til flere båter heller. La  igjen noen iltre beskjeder på telefonsvareren til min “Key account manager” i firmaet der jeg har bestilt transporten. Det var først da samme mann fikk en SMS som ikke var til å misforstå at ting gikk i orden. Det viste seg at han hadde reservert plass til en 11.2 m seilbåt (Memento er 12.3 m).

Siste nytt nå mandag kveld, er at jeg skal laste rundt kl 12 i morgen. De skal starte dagen med å laste en kjempestor katamaran, så snart den er på plass, er det min tur. Torsdag starter jeg flyturen hjemover, og fredag formiddag er jeg i Oslo. Vet at det er “KYD-treff” i Oso den dagen, men jeg tror jeg lar fest være fest, og tilbringer heller litt tid sammen med min datter før Ole Lukkøye kommer snikende. Det aner meg at 20 timer på fly / flyplasser gjør sitt….

rundt 17. mai er jeg på farten igjen. Da skal jeg hente Memento i Southampton i England. Vår og sommer blir tilbragt i Holland, nord Tyskland, Danmark og Sverige. Gjør regning med å være hjemme første del av August….. (om jeg ikke har frosset ihjel innen den tid. Her ligger temperaturen stort sett rundt 30 grader på dagtid, litt ned på 20-tallet om natten…)

2 Comments.

 1. Hei Stein.
  Takk for de fine reise
  Brevene som. du har skrevet
  fra karibien . God tur til Oslo og hjem til
  Tone.
  Hilsen Tormod.

 2. Hei Stein,
  Long time no see. Har fulgt deg hele turen, takk for informative og flotte reisebrev. Kanskje sees vi i Horten i løpet sen sommeren nå når jeg vet at du har hjemmehavn der. Hadde vært interessant å hørt mer om dine erfaringer fra turen. God tur hjem!
  Hilsen Johnny