Fra Antigua mot Montserrat

Vulkanområde sør på Montserrat

Vulkanområde sør på Montserrat

Har tilbragt en liten uke i ren luksus, dvs med landstrøm og vann på brygga. Har til og med internett (ganske tregt) i båten. Nå er det på tide med en liten forflyning, mot sørvest til en forandring. Neste øy blir Montserrat med sin fortsatt levende vulkan. Gleder meg!

Stedet Jolly harbour på Antigua er fort gjort å skrive om. Stedet har en flott marina med alle fasiliteter, en golfbane for dem som ønsker det, 4-5 OK restauranter og en del hoteller / timeshareanlegg. ..Og ikke å forglemme et supermarked med masse varer! Supermarkedene på de andre tidligere engelske øyene er stort sett tragiske, med et ytterst sparsommelig vareutvalg. En annen ting som er bra her er tilgangen på minibanker.  Har sett 3 i umidelbar nærhet at marinaen, og alle funker!

Jolly Harbour

Jolly Harbour

Ut mot havet ligger en strand av de helt skjeldne. Turkis vann skyller opp langs en flere kilometer lang strand med flott skjellsand. Må være en skattekiste for alle som samler skjell og korallrester. Sandstrender har unasett sin negative side spør du meg, det blir sand mellom tærne, sand i skrittet, sand på maten og…. Stort sett sand alle steder der man ikke ønsker den.
På vei mellom English og Jolly harbor passerte vi et rev, med tilhørende gruntvannsområde. Fantastisk klart vann. Kunne praktisk talt telle småstein på 10 meters dyp. Her måtte vi bare snorkle. Tok oss inn mellom 2 rev, og kastet anker. Eirik fra All-Linn og jeg snorklet rundt i en times tid. Jeg så et par små stingray, mens Eirik stiftet bekjentskap med en baracuda. Prøvde å filme litt med GoPro’n, men med et lite vidvinklet kamera skal det ikke mange metrene til før fisk på 30-40 cm blir ganske uanseelig. Eneste vesen som var lett å skjeldne var denne bergenseren jeg svømte sammen med.

Under utbruddet

Under utbruddet

Nå går altså turen til Montserrat. Har sett en filmatisering av vulkanen som i 1997 la store deler av øyas sørlige områder “i grus”, deriblandt den daværende hovedstaden Plymouth. Det var i hovedsak pyroclastiske  strømmer som “flommet” over landskapet, og brente alt til ingenting på sekunder. Et “snøras” bestående av mange hundre grader varm aske er ikke til å spøke med! Fortsatt er den sørlige delen av øya avsperret. Ikke bare på land, men også ut til 1 nm fra kysten. Kommer det en pyroklastisk “flom”, så fortsetter den langt ut over vannet.

Pyroclastisk "flom"

Pyroclastisk “flom”

Nord på øya er det fortsatt full menneskelig aktivitet. Mye av turist, og forskningsaktiviteten er naturlig nok viet vulkanen. Jeg gleder meg virkelig til å se dette på nært hold, dvs jeg skal holde meg på sikker avstand til det farlig. Bildene denne gangen har jeg hentet fra Google (han har jaggu vært der og!)

1 Comments.

  1. Hallo Stein! Ja som vanlig skriver du godt! Hva med havneavgiftene? Dyrt?, og god tur videre!