Seilberging i bare trusa

Ingen dager er like her ute, bortsett fra på ett punkt. Vi har hendene fulle døgnet rundt. Etter nesten en uke uten alvorlige hendelser eller feil på utstyret var det tid for litt mer action. Torsdag formiddag var det forhold til å sette genaker. Dvs en slør i forholdsvis lite vind. Det ar da vi oppdaget vår neste utfordring; de to skruene som forbinder forstagsprofilen med “Furlex-rulla” hadde knekt i to. Vi manglet følgelig en vesentlig mulighet til trim / reving av forseilet. Det gikk forsåvidt bra så lenge det blåse så lite at vi kunne seile med full genoa, men vi kunne ikke ta inn genoa’n for å seile med genaker. Skruene måtte erstattes, men hvor var det blitt av skrue-boksen???

Når 200 liter “flaskevann”, noen “brett” øl, cola, fanta, samt juice og proviant for 3 mann i 3-4 uker skal ombord, må enkelte ting bort fra sin faste plass for å gjøre plass til alt det nye. Det gikk flere timer
med leting rundt hele båten før den forsvunne boksen kom til rette. Det var timer med betydelig lavere hastighet enn genakeren kunne gitt oss. Det eneste positive vi fikk ut av all letingen, var at noe av det som lå forholdsvis utilgjengelig lagret under dørkplatene ved salongen ble flyttet til steder som var lettere å komme til. Innen rulleprofilen var utbedret med nye skruer, gikk det mot middagstid og tidlig kveld.
Omtrent i det mørket kom rullende gikk vi inn i en front som “kunne” inneholde både regn og mye vind. I første omgang ble det regn og nesten ingen vind. Vi la strategi for bruk av motor for fremdrift. Det er
tillatt, men vi har begrenset med diesel om bord, og må ha mulighet til å kjøre motor for lading i 4 timer hvert døgn. Et overslag over forbruket så langt ga oss diesel til ca 14-16 timer til fremdrift. Noe
av dette kunne brukes for å komme gjennom denne fronten.

Ikke før “diesel-strategien” var ferdig, så kom vinden tilbake. Først rolig, så ilter, deretter hissig, og etterhvert rasende! Det ble satt 2 rev i storseilet, og genoa’n rullet inn til det bare var en liten flik ute. Så
skjedde det! Tauet som brukes til å “styre” furlex’en “røk”, dvs det skulle vise seg at den glapp ut av mekanismen i furlex-rulla. Det var ikke annet å gjøre midt i storm og nattemørket enn å få seilet ned! Jeg
føk rundt på dekk iført sikkerhetssele, redningsvest og truse. Må ha vært et syn! ..et syn ingen av oss hadde tid til å tenke stort over der og da. Seilet kom ned, og ble surret til rekka enn så lenge. Utbedring
fikk vente til det var dagslys og forhåpentligvis rolig sjø.

Utpå morgenkvisten var det ikke stort igjen av nattens storm. Noen lyn lyste opp skyene i det fjerne, det var siste rest av uværet i denne omgang. Om vi hadde hatt genoa’n oppe, så kunne vi ha seilt med rimelig bra
fremdrift. Et revet storseil uten forseil, ga svært lite fart. Ikke før de to som hadde hatt fri siste del av natten var på beina, så satte vi i gang med å få tauet til furlex’en på plass. Rulla måtte demonteres, igjen en enkel oppgave i hjemmehavn, en utfordring på havet. Ved 10:30 tiden var genoa’n på nytt på plass. Fikk det opp i samme øyeblikk som nytt regnvær fra fronten dusjet over oss. Ikke lett å si om vi var mest våte av svette, eller av regn. Trøsten er at “dusjen” holder godt over 25 grader.

Det har vært et begivenhetsrikt døgn på havet — selv om vi har ramlet et par plasser nedover resultatlisten.

2 Comments.

  1. Hei
    En tøff tur så langt, fordelen er at det går fort mot målet.
    Følger bloggen daglig. Er ofte i Horten.
    Johnny B ( tidl kollega i direktoratet, har selv en Ovni 395)

  2. GOD TUR! 🙂