Irland – Strøm og humor

De siste dagene har vi opplevd to virkelige motpoler.

  • På land: Irsk humor
  • På sjøen: Sterk strøm

I Dublin fikk vi et par nærmøter med Irsk humor.  Vi kom til buss-stopp nr 3 for “Hop-on, Hop-off bussen”. Det sto en buss der, men det var kun et kombinert billettkontor og venterom, noe som passet bra i regnværet. Rett etter oss kom et par damer i sin beste alder. Den første (og flotteste) spurte “Can I go with You”, hvorpå svaret kom pronto: “No, I’m married. My wife is happily married, I’m Just married”. Damen ble stum!  (Har beklageligvis ikke bilder av situasjonen — tårene trillet!)

Neste humortopp fikk vi i siste natts havn, Arklow. Den lokale “Harbor-master” pekte vei til havnens dusj- og toilettanlegg der det også var satt ut søppeldunker. De tok i mot alt, også brysomme mannskaper. Alt ble hentet og sendt til resirk hver onsdag. ….(Einar er fortsatt med meg)….

De siste dagene har vi opplevd tidevann og strøm av dimmensjoner som vi “sør/østlendinger” knapt har hørt om. På Isle of Man fikk vi nesten 7 meter forskjell på høy/lavvann (høy 7,22 m / lav 0,46 m ).

Her vise situasjonen ved høyvann, og under samme sted neste morgen !!!

 

 

..til sammenligning er det i dag 17 cm forskjell på tidevannet hjemme i Horten.

 

 

 

Alt dette vannet skal flytte på seg. Og det betyr strøm!

Her i det vi passerer en lysbøye (med AIS type AToN “Aids to Navigation”). Legg merke til loggen som viser 7 knop, mens fart over grunn på plotteren viser 10,3 knop. (Klikk på bildet av plotteren, og se på kartet, der vises lysbøyen med AIS-symbol formet som en fiirkant.

Et par steder på dagens legg står det advarsel i kartet “Depths over all banks, and also in the approatches to Wexford are continually changing, charted depths are not reliable“. “Betryggende” for oss som er der for første gang og må stole på kartet…

I dag vikk vi også et skremmende møte med fenomenet “strømsjø”. Utenfor Wexford gikk vi i fint driv med genaker. Hadde rundt 8 knop over grunn i det vinden forsvant, og bølgene tårnet seg opp. I løpet av få sekunder endret situasjonen seg fra “silkeføre” til mareritt. Har heldigvis strømpe på genakerren. Fikk ned strøpa i en fart, krøp tilbake over dekk (med sikkerhetsine godt festet) og satte full motor for å komme vekk fra elendighetene. Det gikk bortimot en time for full motor innen vi var ute av strøm-området. Skremmende!”

Hører fra “redaksjonen” at AIS’en tyder på at båten er forlatt uten kontroll. Kan berolige med at vi ligger i et fint flytebryggeanlegg. Ikke et vindbust, og ikke en bevegelse i båten. Her kan vi trygt si god natt!

I morgen legger vi ut på et døgn i havet . Turen går til Isles of Scilly lengst sørvest i England. Deretter venter Biscaya…

 

 

3 Comments.

  1. Flott sak og bilder!

  2. Morsomt!! Da forstår jeg at dere plutselig hadde kursen nordover…..da drev dere i strømevja!!!

  3. God tur sydover. De sier det vokser palmer på Isles of Scilly. Nå begynner det å smake av fugl!