Stonehaven – Peterhead – Fracerburg

Lørdag 14. juli

Seilas fra Stonehaven til Peterhead. Fortsatt på den Skotlands sørøst-kyst. Vind fra nord – av og til med ett snev av vestlig – akkurat passe i forhold til dagens mål. Vi greide å stå hele strekket på ett slag. Stort sett full kryss, men en og annen gang måtte vi et stikk i skjøtet for å ungå fast grunn.

Ved ankomst Petershead gjorde vi turens første formelle blemme. Vi ankom havnebasenget uten å ha fått klarering fra havnekontoret først. Fikk en irettesettelse over VHF’en med klar beskjed om å anrope havna før avgang… Ay-ay Sir!  OK I’l do..! Thank You!

Søndag 15. juli

Besøk på “Museum of Scottish Lighthouses” i Fracerburg. Utrolig spennende for en som har jobbet med fyr og navigasjonsutstyr i knappe 24 år. Tror nesten jeg sender reiseregning til Kystverket, for dette var et nyttig “tjenesteoppdrag”! Er ganske sikker på at dette museet vil fange stor interesse fra enhver med tilknytning til sjø og sjømannsliv. Burde være obligatorisk for alle med kontoradresse Kongesgt 11 eller på Nørve i Ålesund.

Museet har utstilt en mengde fyrlinser. Jeg tror alle er fransk-produserte. Flere linser er til og med levert under, eller umiddelbart etter at frankrike og UK lå i krig.. Det sier noe om kvalitet, og Northern Lighthouse Board sitt krav om å få det beste.

Sentralt i museets utstilling er byggingen av Bell Rock. Via modeller er det vist hvordan hver enkelt steinblokk er individuelt hugget ut slik at konstruksjonen kunne stå i mot alt hva naturen har å by på. Den samme teknikken er benyttet på flere andre “rock-lighthouses”.

I løpet av den snaue uken vi har brukt på denne kyststrekningen, har vi besøkt 3 havner.

Arbroath: Småbåthavn bak sluse. Normalt ligger alle småbåter ved flytebrygge. Det er ikke spesielt mye vann i ytre havnebaseng. Bør være sikker på at slusen er åpen før man går inn mot moloen! Det kan være for sent å snu om du befinner deg på feil sted til feil tid.  Sluseporten er åpen fra et par timer før høyvann til et par timer etter høyvann. Havnevakten bør kontaktes på forhånd! I Navionics-kartene er det oppgitt et telefonnummer. Bruk heller VHF kanal 11, men vær klar over at han går med en bærbar radio. Rekkevidden er beskjeden, særlig om du selv benytter en radio med beskjeden antennehøyde! Arbroath så ut til å være en koslig by, men vi fant vel egentlig ikke “vår” pub der. Er ganske sikkert på  at vi skulle ha funnet frem med litt mere tid. £20 pr natt.

Stonehaven: Koslig småby, med flere koselige steder rundt havna. Var innom flere steder inne i byen også, men ingen tvil om at de beste stedene var i havna. Internett (WiFi) tilgjengelig flere steder i havna (men problem i byen (..?!!). Stonehaven skryter av havneplass for mer enn 100 båter, strøm og vann. …en sannhet som kan diskuteres. Det er ett uttak for strøm, og en vannkran et helt annet sted. Kun plass for 3-4 båter ved kai der det er mer enn 2 meter på lavvann. Disse plassene er normalt opptatt av lokale fiskere, men de er velvilligheten selv, og ordner og fikser slik at det blir plass. Ingen problem å ligge 2-3 båter longside, men pass på laaaaaaange liner til land, gjerne med kjetting og/eller “daumann”.

De som ligger inn til kaien må være lar over at det er over 2 meter klatring opp en loddrett leider ved lavvann (husk også dette ved ankomst fra pub’en utpå kvelden).

Norske seilbåter har ingen ting i indre del av havnen å gjøre. Her står båtene på tørre møkka mange timer hvert døgn! Ikke noe for en båt med lang kjøl og finneror!

Dusj og toalett med egen nøkkel til gjester i havna. Ikke nødvendig med anrop før ankomst (prøvd telefonen flere ganger, fikk ikke svar). £ 20 pr natt (men vi fikk god rabatt de første 2 nettene)

Peterhead: Fin marina innerst i en stor fiskeri- og industrihavn. Langt å gå inn til byen, ingen lokale pub’er nær marinaen. Havna har strøm og vann inkludert i havneleien, dusj og toalett på land. Ukjent havneleie (i skrivende stund). Peterhead havn anropes på VHF kanal 14 før ankomst, også før avgang! Dette fordi marinaen ligger i en travel trafikkhavn.

Storbyen Aberdeen mangler gjestehavn for fritidsbåter!

I morgen går turen videre i retning Inverness

2 Comments.

  1. Veldig fin oppdatering Stein!

  2. I can translate your comments into English no problem using computer. Weather forecast for coming days an improving situation for you.Good luck getting things sorted in Inverness, watch out for the monster.
    Ken