12. juli: Stonehaven – Bell Rock – Arbroath

Forlot Stonehaven med perfekt vind. Fralandsvind 3-6 m/s og en rom slør som ga mulighet for å følge kystens buktninger innover mot Montrose. Der ga vi et stikk i skjøtet og la kursen mot ett av turens store mål – Bell Rock fyr.

Fyret ble satt påbegynt i 1807, og fyret tente første gang i desember 1810. Fyret står på et skjær som rager 4 fot over lavvann, og er 16 fot under høyvann. Vi ankom en halvtimes tid etter dagens laveste lavvann, og det var ikke stort mer enn en fot eller to som raget over. Man kan ikke annet enn å bli imponert over at det i det hele tatt var mulig å oppføre noe som helst på disse steinene 12 nm ute i havet.

To av Homlungens venners siste medlemmer hilste Bell Rock ved å heise foreningens siste splittflagg. Det førte vi i masten en hel runde rundt fyret. Skipperen var under dekk og kom opp med to små glass 12 år gammel skottsk Wiskey. Vi tok av luene, og hilste ærbødig.

I det vi forlater dette kulturhistoriske minnesmerket, brøt solen igjennom og skapte et trolsk skyggespill mellom fyret i solskinn og mørke truende skyer horisonten rundt.

Ved 18-tiden nærmet vi oss kveldens havn – Arbroath. Ved første forsøk på å anløpe forsto vi fort at vi var i tidligste laget. Slusen inn til indre havn var fortsatt stengt, og hele yttre havn var markert med grønn farge – “land fall”. Vi snudde! Ventet til et antall mindre båter slapp ut av havnen, og en annen seilbåt hadde funnet veien inn. …vi snek oss inn med 20-30 cm under kjølen, og tviholdt på å være i det som var markert med blått i karte.

Fikk plass ved en flytebrygge ytterst i indre havn. Sluseporten ble stengt etter ganske kort tid. Havnevakta ventet ikke flere i dag, og hjem ville han! Porten mot byen er låst med kodelås, vann og strøm på brygga tilgjengelig mot myntinkast — og porten ut i det fri åpner ikke før i morgen tidlig ved 7-tiden.

2 Comments.

  1. Det er veldig spennende å følge med på turen. Og Bell Rock fyret og dens opprinnelse er …. fasinerende. Fortsatt god tur videre!!!

  2. Kruse Knallkul

    Dette er spennende lesing, og vi gledet oss med dere da dere endelig fikk hilst ærbødig på Bell Rock!
    Vi har omsider begynt å få ‘god tur-festen’ din ut av kroppen, og har også tatt sjøveien til det store utland. Ligger nå i Hunnebostrand, og sikter oss inn på Smøgen i morgen.
    God tur videre til begge to – vi følger dere på bloggen!
    Hilsen Tove og Øyvind