Monthly Archives: December 2012

Billedbrev fra Memento

Her er et knippe bilder fra Memento.
Først et par bilder fra ARC’en der vi nærmer oss målgang i Rodney Bay på St. Lucia.

 

 

 

 

 

 

Vi ble tatt i mot av skipperens datter Tone-Helene og hennes Kim i det vi passerte mållinjen.
Vi som seilte Memento fra ver Atlanterhavet Las Palmas på Gran Canaria til St. Lucia i Karibien var Kjell-erik Jørgensen, Stein Angsund og Thor-erik Karlsen. Alle fra Horten Seilforening.

 

 

Julen feiret Stein, Tone Helene og Kim sammen med flere norske båter på Bequia, en øy litt lenger sør. Der ble vi tatt i mot av en fotograf som fikk et par flotte bilder av Memento.

 

 

Julaften var det “OL” på stranden. Vi konkurerte i grener som “Juledekorasjon i sanden”, “Knuter og Knop”, “Dart” og “Håndstående”. Sjef for lekene var Erik fra All-Linn (fra Bergen ( Haakonsvern)

Memento var på ingen måte representert i finalen i Håndstående, men gjorde det skarp i de andre grenene. Når dommerne hadde sagt sitt (og blitt traktert på en behørlig måte), var det ingen tvil. Memento stakk av med en overbevisende seier.
Utenfor konkuranse var det mulig å prøve seg som linedanser. Tydelig at enkelte har talent i den grenen, andre ikke….. Her Jonas fra Hakuna Matata som måtte ha litt hjelp av pappa….

På vei til Tobago Cays

Etter noen fine dager på Bequia, legge vi nå kursen 25 nm sørover. Skal til Tobago Cays for å snorkle….

Julaften var rundt 60 nordmenn (1 svenske og en engelsk familie) samlet til felles julefeiring på Jacks bar. Tidligere på dagen var det juleleker (OL) på stranden. Hver båt stilte lag i grener som Håndstående, Knuter og knop, Dart og “Beste julefigur” laget i sanden. SY Memento stakk av med 1.prisen – en boks julekaker fra Rema1000. (Falt i smak, ikke minst blandt barna på den engelske båten). Hvorfor vi vant er det ingen andre enn dommeren som vet, men ja, vi var best i “knuter og knop”, og beste norsktalende i Dart. Ellers hjalp det nok litt at dommerne fikk smake både norsk melkesjokolade og aquavit til julemiddagen….  

Ha en fortsattt gledlig jul alle sammen!

Jul på stranda

Hei alle lesere av bloggen vår!

Lillejulaften sjekket vi inn på Bequia i karibien, der en mengde norske båter skal feire jul sammen. Rundt 60 personer samles på stranden julaften til felles feiring. Hører rykter om at det er planer om en feiring som ligger mellom julaften og 17.mai.

Her er det godt over 25 graderi vannet, og litt mer i luften, med andre ord svært dårrlig skiføre.  Har medfølelse med de som må ut med snøskuffen før julemiddagen!

God jul alle sammen!!!

mvh

Stein, Tone Helene og Kim

På plass i Rodney Bay

Memento har ankommet Rodney Bay etter 18 dager, 4 timer og 36 minutter på havet da vi endelig fikk landkjenning lørdag den 15. Det gjorde godt å få fast grunn under føttene, for det har vært en humpete tur med kuling nesten hver eneste dag. Ikke mange dager med mindre enn 3 meter sjø.

Siste natten var det svært lite vind. Vi startet motoren ved 1:30 tiden på natten, og gikk rolig innover mot Saint Lucia. Den siste biten inn mot mål gikk for fulle seil. Fikk en kort kryss i 5-6 knop.  Like før mål kom det en taxi-båt i full fart mot oss. Det var skipperens datter Tone Helene og hennes Kim som kom oss i møte. Virkelig artig å bli møtt på den måten.

Like rolig gikk det nok ikke i alle båtene, Hakuna Matata fra Mo i Rana kom som en kule og passerte oss 2 nm fra mål. Det var ene og alene “jerngenoa’n” som sørget for den passeringen.  De hadde gått for “flatt jern” i et døgns tid.

De fleste båtene i ARC-flåten ligger nå i Rodney Bay, og bidrar sterkt til å holde liv i det lokale næringslivet. Arbeidsledigheten på Saint Lucia er på ca 24 %, så det er ikke rart at det vrimler av tilbud om å polere, eller reparere båt. Memento har fått sine skader; Nytt storseilfall må på plass, men først må jeg være sikker på at trinsen i mastetoppen er OK. Storseilet må til seilmakeren for rep av et par slitasjehull etter timer med gnissing mot salingshorna. Det som blir mest kostbart, er utbedring av vindgeneratoren. Sisten tilskudd på skadelisten var hull i en vannslange til ferskvannssystemet. Det oppsto dagen etter at vi var kommet i land!

Om vi ser på skadene andre har fått, så er våre skader bare småtteri. Flere båter har fått til dels alvorlige skader i riggen. Det er stag som har røket, bøyde salingshorn, og bøyde bommer. Har også hørt om flere revnede seil.

Lurer på om ikke……..

skipperen har seg en GT eller to akkurat nå (red. adm.)

Ser land!

Stein melder via sms at de i skrivende stund ser land! Vindstille, så for øyeblikket går de for motor. Men, skriver han, uansett skal de seile over mållinja 🙂

Det nærmer seg sakte, sakte, sakte……

Vår “vindguru” i Frivind har nok rett; det blir lite vind frem mot mål. I øyeblikket siger vi fremover med omlag 5 knop, og har platt lens. Det kommer gammel sjø fra alle kanter, ikke lett å holde en god kurs mot mål.
I morgentimene kjørte vi spinnaker en stund. Måtte ta den inn i forbindelse med en liten hissig regnbyge. Den kommer nok opp om ikke lenge. Med 5 knop herfra og til mål vil vi være i mål rundt kl 0900
lokal tid til (her glemte Stein dagen, men han har jo sagt lørdag tidligere red.anm) (14 norsk tid) 🙂

Går unna!

Det nærmer seg målgang med stormskritt. Holder fortsatt god fart, men den siste værmldingen fra Frivind tyder på lite vind det siste stykket mot mål. Vi får holde farten oppe så lenge vi kan, og eventuelt guffe på med litt diesel om det skulle gå for tregt.

Turen så langt har gått utrolig raskt. I øyeblikket mener vi å erindre at vi ligger an til å være Hortens raskeste båt i ARC. Om dette holder helt inn får vi svar på i løpet av et par døgn. Vi har hatt vinden inn fra siden eller bakfra så godt som hele tiden, og stort sett av styrke liten kuling. Vind fra samme retning over lang tid medfører at det bygger seg opp store bølger, noe som igjen betyr mulighet for surf.

Rekorden fra en av de første dagene skal bli vond å slå, vel 17 knop. Om vi ikke setter nye rekorder hver dag, så er vi daglig oppe i 14-tallet. Ikke dårlig det heller for en søkklastet langtur-Bavaria.

Tilbake på nett

Etter et par dager uten forbindelse med omverdenen er vi igjen en del av det store nettsamfunnet. Med 2 “dataeksperter” om bord måtte vi bare finne feilen. Ser ut til at vi har løst også dette problemet.

Ikke mye spennende å berette om fra blåmyra. Det mest eksotiske var da Thor-Erik ble angrepet av en flyvefisk. Han fikk den rett i armen (godt det ikke var i øyet…). Ingen skade på Thor-Erik, men fisken gikk det dårlig med. På ekte amikaze-maner omkom den i angrepet.

For 2 dager siden var det slutt på vannet i bakre tank. 150 liter “forbruksvann” holdt til 14 dager for 3 mann. Er nå over på tanken i baugen. Også den rommer 150 liter, så det er ingen fare med oss. I
tillegg til 150 liter forbruksvann, har vi sikkert 100 liter drikkevann, masse juice, noen cola og fanta og om lag et brett øl. Vi skal ikke tørste de siste dagene.

Siste døgn har det gått riktig bra. Vi ligger an til en solid dagsrekord godt over 165 nm på 24 timer. Håper det vises på resultatene til slutt. Håper fortsatt på målgang i løpet av lørdag.

Datatrøbbel

Stein melder via satellittelefon at de har fått datatrøbbel ombord og derfor ingen annen oppdatering enn en superrask telefonsamtale. Skipperen kan også fortelle at de har trøbbel med septiken igjen, men ellers er alt vel ombord. I dag har de hatt (fremdeles) mye vind, 3,5m bølger men nesten skyfritt, og forferdelig varmt!

Stein fortalte også at et av mannskapene fikk en flyvefisk rett i armen i natt, og var han søvnig bråvåknet i alle fall karen da 🙂

I skrivende stund har Memento og mannskap ca. 650 nm igjen til Karibien, og regner å være fremme i Saint Lucia en gang midt på dagen lørdag.